صورت معاملات فصلی
صورت معاملات فصلی به گزارشهایی اطلاق میشود که شرکتها و سازمانها به طور دورهای و هر فصل تهیه میکنند و به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه میدهند. این گزارشها شامل اطلاعات مالی و معاملاتی دورهای (فصلی) مالی مانند فروش، سود و زیان، هزینهها، و سایر موارد مالی مرتبط با فعالیتهای شرکت در طول فصل مربوطه میباشد.و هدف از آن شفافسازی فعالیتهای اقتصادی و مالیاتی شرکتها میباشد.
صورت معاملات فصلی
هدف اصلی از تهیه گزارش فصلی، اطلاعرسانی به سرمایهگذاران، بانکها، مدیران، و دیگر نهادهای مالی و اقتصادی است تا آنها بتوانند از وضعیت مالی و عملکرد شرکت در طول هر فصل مطلع شوند و تصمیمات خود را بر اساس این اطلاعات اتخاذ کنند.
چه اطلاعاتی در معاملات فصلی درج میشود؟
مودیان موظفند در صورت معاملات فصلی ماده 169 کلیه اطلاعات مربوط به معاملات و قراردادهای خود را بر اساس استانداردهای سازمان مالیاتی ثبت و گزارش دهند. این اطلاعات بسته به نوع معامله یا قرارداد متغیر است؛ با این حال، درج اطلاعات زیر در تمام گزارشها الزامی است:
• اطلاعات شناسایی و محل زندگی یا کار طرفین معامله یا قرارداد
• اطلاعات مرتبط با مجوزهای فعالیت هر دو طرف معامله
• اطلاعات مربوط به تعاملات و توافقهای طرفین معامله
• اطلاعات مالی، اعتباری و سرمایهای
• معلومات مرتبط با داراییها، اموال و املاک و نقل و انتقال آنها
• موارد مربوط به ارزش افزوده.
همچنین، برای مواردی مانند صادرات یا واردات، درج اطلاعاتی نظیر نوع ارز مورد استفاده و نرخ معامله آن و یا اطلاعات و مجوزهای مربوط به ورود یا خروج قانونی موضوع معامله، از جمله شماره کوتاژ اظهارنامه گمرکی و شماره اختصاصی اشخاص خارجی مشارکتکننده در قرارداد (برای واردات) باید حتماً اعلام شود.
تمامی مشخصات معاملات و قراردادها، همچنین اطلاعات هویتی طرفین آنها در گزارشات ثبت میشوند.
مشمولین ارسال گزارشات فصلی چه کسانی هستند؟
بنابر قوانین مالیاتی، افراد زیر مشمول ارسال صورت معاملات فصلی هستند:
• کلیه اشخاص حقوقی
• کلیه اشخاص حقیقی که جزو گروه اول آییننامه اجرایی ماده 95 قانون مالیاتهای مستقیم قرار دارند.
• کلیه اشخاص حقیقی که مشمول اجرای مالیات بر ارزش افزوده هستند.
• کلیه مشاغل خاصی که در فصل دوم آییننامه اجرایی ماده 95 جدید قانون مالیاتهای مستقیم ذکر شدهاند.
مهلت ارسال معاملات فصلی چقدر است؟
دوره ارسال اطلاعات برای خرید و فروش و پرداخت قراردادها سه ماهه میباشد و باید تا یک ماه و نیم پس از پایان هر فصل، نسبت به ارسال صورت معاملات فصلی اقدام شود. این موضوع طبق ماده 10 آییننامه 46378 مشخص شده است.
همچنین، در مواردی که خریدار از ارائه شماره اقتصادی خودداری کند، اگر فروشنده ظرف مهلت یک ماه از زمان انجام معامله، مشخصات خریدار و موضوع معامله را در فرم «فهرست امتناع» به اداره امور مالیاتی اعلام کند، مشمول جریمه نخواهد بود.
نکات مهم در تهیه صورت معاملات فصلی
زمانبندی: گزارشها باید به صورت فصلی (هر سه ماه یک بار) تهیه و ارسال شوند.
دقت و صحت اطلاعات: اطلاعات باید دقیق و صحیح وارد شود تا از بروز مشکلات مالیاتی جلوگیری شود.
مطابقت با استانداردهای مالیاتی: گزارشها باید مطابق با استانداردها و قوانین مالیاتی کشور تهیه شود.
نگهداری مستندات: مستندات مربوط به معاملات باید نگهداری شود تا در صورت نیاز، به سازمان امور مالیاتی ارائه شود.
عدم ارائه یا تأخیر در ارائه صورت معاملات فصلی میتواند منجر به جریمههای مالیاتی شود، بنابراین رعایت زمانبندی و دقت در تهیه این گزارشها از اهمیت زیادی برخوردار است.
قانون صورت معاملات فصلی در ایران
قانون گزارشات فصلی در قانون مالیات ایران کاملاً شفاف و روشن است. مشمولین و معافیتهای مالیاتی کاملاً دقیق توضیح داده شده و میتوانید از همین قانون برای ارسال یا عدم ارسال گزارش صورت فصلی استفاده کنید. مشمولان این قانون در صورت عدم ارسال به موقع، جریمه خواهند شد.
جریمه عدم ارسال گزارش فصلی در موعد مقرر و زمان تعیین شده، ماده 160 قانون مالیاتهای مستقیم آمده است. طبق این ماده، ممکن است 1% میزان معاملات خود جریمه شوید؛ زمان ارسال صورت گزارش فصلی، تا 45 روز بعد از اتمام فصل است. مثلا مهلت صورت معاملات فصلی تابستان، تا پایان روز 15 آبان است.
جدول زیر میتواند به شما برای تعیین زمان بندی ارسال گزارش معاملات فصلی کمک کند:
مهلت ارسال معاملات فصلی بهار: 14 مرداد
مهلت ارسال معاملات فصلی تابستان: 15 آبان
مهلت ارسال گزارشات فصلی دوره پاییز: 15 بهمن
مهلت ارسال معاملات فصلی زمستان: 14 اردیبهشت
برای اینکه مشمول جریمه نشوید، این زمان را به یاد داشته باشید.
صورت معاملات فصلی
چه اطلاعاتی باید در صورت معاملات فصلی خرید و فروش درج شود؟
مجموعهای از اطلاعات هویتی و معاملاتی اشخاص باید در سامانه مربوطه گزارش شوند. اطلاعات هویتی مثل کد اقتصادی، شناسه ملی، آدرس، اطلاعات تماس اشخاص حقیقی و حقوقی است. اطلاعات معاملاتی در برگیرنده تمام معاملات اشخاص است به استثنای موارد مندرج در آیین نامه اجرایی تبصره 3 ماده 169 مکرر که به آن اشاره شد.
منظور از معاملات، خرید و فروش داراییها، کالاها و خدمات، واردات، صادرات کالاها و خدمات، اطلاعات کارفرما در پیمانهای بلندمدت، گزارش اجاره، حق العمل کاری یا مدیریت پیمان، فعالیتهای ساخت و فروش املاک و اطلاعات پیمانکار در پیمانهای بلند مدت است که باید به تفکیک گزارش شوند.
جرایم مرتبط در صورت معاملات فصلی
مطابق آنچه در آیین نامه اجرایی تبصره 3 ماده 169 مکرر آمده، اگر مؤدیان به تکالیفشان عمل نکنند مشمول جریمه میشوند. برای مثال اگر برای فروش یا خدماتی که ارائه شده صورتحساب صادر نکنند باید دو درصد از مبلغ معامله رو جریمه بپردازند.
همین جریمه برای عدم درج شماره اقتصادی خود و عدم درج شماره اقتصادی طرف معامله هم مد نظر قانونگذار است. البته با توجه به این نکته که اگر مؤدی این سه تکلیف را به طور همزمان و در یک معامله اجرا نکند، مجموعا دو درصد جریمه خواهد داشت.
همچنین برای هر یک از موارد استفاده از شماره اقتصادی خود برای معاملات دیگران و استفاده از شماره اقتصادی افراد دیگر برای معاملات هم دو درصد جریمه در نظر گرفته شده است. اگر مؤدیان در مهلت مقرر اقدام به ارسال لیست معاملات خود نکنند مشمول جریمهای به میزان یک درصد مبلغ معاملات گزارش نشده میشوند.
اگر هنوز در مورد نحوه ارسال و تهیه صورت معاملات فصلی چالشی دارید، میتوانید با ما در ارتباط باشید و سوالات خود را از تیم متخصص مشاور مالیاتی گروه مشاوران مالی و اداری روناک بپرسید.
با مشاوره رایگان مالیاتتو منطقی کن
برای راهنمایی و مشاوره در امور مالیاتی خود، به کارشناسان ما مراجعه کنید و از تخصص و تجربه آنها بهرهمند شوید. با اعتماد به تیم ما، میتوانید مسائل مالیاتی خود را به بهترین شکل مدیریت کرده و پیشنهادات لازم را دریافت کنید.
تماس با ما :
مشاوران مالی و اداری روناک