
تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی
تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی | اظهارنامه مالیاتی برگه ای است که شما در آن میزان درآمد واقعی خود را اظهار نموده و به سازمان امور مالیاتی تحویل خواهید داد. بر اساس برگه میزان مالیات نهایی برای شما تعیین گشته و ملزم به پرداخت آن هستید.
اظهارنامه مالیاتی چندین نوع بوده و رایج ترین آن که کلیه مشاغل صنفی و خدماتی دارای مجوز فعالیت را شامل می شود، باید به صورت سالیانه به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال نمایند.
تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی
اظهارنامه مالیات بر عملکرد مشاغل حقیقی و حقوقی و مالیات بر ارزش افزوده توسط مودیان قابل ارسال است. دقت نمایید اظهارنامه به صورت الکترونیکی ارسال می شود و مودیان باید در سامانه مودیان ثبت نام نموده و کد اقتصادی را دریافت نموده باشند.
افرادی که حسابهای آنها شامل مالیات میشود، موظف هستند سالانه مبلغی را به عنوان مالیات پرداخت کنند. درصورتیکه دولت این مالیات را مشخص کند، کلیه حسابهای فرد بررسی میشوند درصورت مشاهده تراکنشهای غیر شفاف، فرد باید پاسخگوی این فعالیتهای حساب بانکی خود باشد.
Tax declaration در اصل یک دفترچه است که کارنامه مالی شخص حقیقی یا حقوقی مشمول به پرداخت مالیات به حساب میآید. در اظهار نامه مالیاتی، رویدادهای مالی به ترتیب زمان وقوع، مستند بر مدارک و ادله قانونی درج میشود.
اظهارنامه الکترونیکی
در سالهای 81 تا 95 کلیه مودیان موظف به تهیه فرمهای خوداظهاری از اداره امور مالیاتی منطقه مربوطه بودند. پس از تکمیل فرم نیز باید آن را همراه با مدارک لازم به اداره امور مالیاتی تسلیم کرده تا نتیجه به آنها اعلام شود. به دلیل وقتگیر بودن این فرایند برای مودیان و ایجاد ازدحام در ادارههای امور مالیاتی، در سال 95 تصویب شد تا فرمهای خود اظهاری مالیاتی بهصورت الکترونیکی ارسال و بررسی شود. هماکنون مودیان با ورود به سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی میتوانند کلیه عملیاتهای مربوط به خوداظهاری مالیاتی را انجام دهند.
البته فراموش نکنید که برای ارسال فرم خوداظهاری به صورت الکترونیکی باید کد 16 رقمی اقتصادی را داشته باشید. در همین راستا برای شفافسازی فعالیت حسابهای بانکی، استفاده از برنامه حسابداری مفید خواهد بود.
انواع اظهارنامه عملکرد در سامانه اظهارنامه الکترونیک
سه نوع اظهارنامه عملکرد مالیاتی در سامانه مودیان مالیاتی وجود دارد:
• اظهارنامه (اصلی)
• اظهارنامه جایگزین
• اظهارنامه اصلاحی
اظهارنامه اصلی
اظهارنامه اصلی همان اظهارنامه عملکرد مودیان مالیاتی است که بر اساس ماده 110 ق.م.م تنظیم می شود و به صورت کارنامه عملکرد سال پیشین مودی، به سازمان مالیاتی ارسال میشود. این اظهارنامه زمانی انتخاب می شود که هیچ اظهارنامهای برای سال گذشته اشخاص (حقیقی یا حقوقی) تنظیم و ارسال نشده باشد.
اظهارنامه جایگزین
پس از ارسال موفق اظهارنامه اصلی و در مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی، امکان فعال نمودن یک اظهارنامه دیگر نیز برای مودی وجود دارد؛ که اظهارنامه جایگزین نامیده میشود. اگر مودی در مهلت قانونی تسلیم اظهارنامه مالیاتی متوجه درج دیتای اشتباه در اظهارنامه خود شود، با کمک اظهارنامه جایگزین میتواند اشتباه خود را برطرف نماید.
اظهارنامه اصلاحی
بر اساس تبصره ماده 226 ق.م.م، امکان ویرایش و اصلاح اطلاعات ارسال شده اظهارنامه مالیاتی، پس از پایان مهلت تسلیم اظهارنامه و فقط در اظهارنامه اصلاحی وجود دارد. بنابراین دیگر اظهارنامه اصلی و جایگزین فعال نیست. مهلت ارسال اظهارنامه اصلاحی حداکثر یک ماه پس از پایان مهلت تسلیم اظهارنامه (اصلی و جایگزین) خواهد بود.
مراحل تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی
1.جمعآوری اسناد و مدارک مالی
اولین گام در تهیه اظهارنامه مالیاتی، جمعآوری اسناد مالی شامل درآمدها، هزینهها، فاکتورها و سایر مدارک مرتبط است. داشتن یک سیستم حسابداری منظم میتواند این فرآیند را سادهتر کند.
2. محاسبه درآمد و هزینهها
پس از جمعآوری مدارک، باید درآمد کل و هزینههای مربوطه را محاسبه کنید. این محاسبه شامل موارد زیر میشود:
• درآمدهای عملیاتی و غیرعملیاتی
• هزینههای مستقیم و غیرمستقیم
• استهلاک داراییها
3. تکمیل فرم اظهارنامه مالیاتی
سازمان امور مالیاتی فرمهای مشخصی برای اظهارنامه مالیاتی در نظر گرفته است. افراد حقیقی و حقوقی باید این فرمها را با دقت تکمیل کنند. برخی از اطلاعات مهمی که در این فرمها باید درج شود عبارتند از:
• اطلاعات هویتی مؤدی مالیاتی
• میزان درآمد سالانه
• هزینههای انجامشده
• مالیات پرداختی و معافیتهای مالیاتی
4. ارسال اظهارنامه مالیاتی
پس از تکمیل فرم، اظهارنامه باید از طریق سامانه سازمان امور مالیاتی ارسال شود. ارسال بهموقع آن بسیار مهم است، زیرا تأخیر در ارسال میتواند موجب جریمههای مالیاتی شود.
زمان ارائه خوداظهاری مالیاتی
زمان ارائه فرم خوداظهاری اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی متفاوت است. هر سال اشخاص حقیقی تا 31 خرداد فرصت دارند تا خوداظهاری مالیاتی را ارسال کنند.
برای مثال برای ارسال خوداظهاری مالیاتی سال 1402 تا روز 31 خرداد 1403 فرصت دارید. اما اشخاص حقوقی هر سال تا 31 تیر فرصت دارند که خوداظهاری مالیاتی الکترونیکی خودشان را تکمیل و ارسال کنند.
با مشاوره رایگان مالیاتتو منطقی کن
برای راهنمایی و مشاوره در امور مالیاتی خود، به کارشناسان ما مراجعه کنید و از تخصص و تجربه آنها بهرهمند شوید. با اعتماد به تیم ما، میتوانید مسائل مالیاتی خود را به بهترین شکل مدیریت کرده و پیشنهادات لازم را دریافت کنید.


ارائه خدمات مشاورهای رایگان
روناک اعتماد برای آینده
