اظهارنامه ارزش افزوده

Line Shape Image
Line Shape Image
اظهارنامه ارزش افزوده

اظهارنامه ارزش افزوده

مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات چند مرحله‌ای است که در مراحل مختلف زنجیره واردات، تولید و توزیع براساس درصدی از ارزش افزوده کالاهای فروخته شده یا خدمات ارائه شده در هر مرحله اخذ می‌شود. ولی مالیات پرداختی در هر مرحله از زنجیره واردات-تولید-توزیع به عنصر مرحله بعدی زنجیره انتقال می‌یابد تا نهایتا توسط مصرف‌ کننده نهایی پرداخت شود. 

مالیات بر ارزش افزوده

مالیات بر ارزش افزوده، تفاوت بین ارزش کالاها و خدمات عرضه شده با ارزش کالاها وخدمات خریداری یا تحصیل شده در یک دوره معین می‌باشد. بنابراین در پایان هر فصل اظهار نامه‌ها باید تنظیم و ما به التفاوت ارزش افزوده خرید و فروش کالا باید به حساب وزارت اقتصاد و دارایی پرداخت گردد. آخرین مدت ارائه این اظهارنامه 15 روز بعد از پایان هر فصل می‌باشد. شرکت های فناور عضو مرکز رشد می‌توانند از خدمات تهیه  اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده که در شبکه خدماتی مرکز رشد توسط شرکت‌های همکار مرکز رشد ارایه می‌شود با تعرفه مصوب بهره‌مند شوند.

ارزش افزوده چیست؟

ارزش افزوده (به انگلیسی: Value added) به ارزشی که در فرایند تولید به ارزش کالاهای واسطه‌ای افزوده می‌شود، گفته می‌شود. این مفهوم به فرایند تولید مربوط است و نه به کالای خاص.

مالیات بر ارزش‌افزوده چیست؟

مالیات بر ارزش افزوده مالیات غیرمستقیمی است که فروشنده هنگام فروش کالا از خریدار دریافت می‌کند و این مبالغ دریافتی را به‌صورت فصلی به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت می‌کند.
در واقع مالیات بر ارزش افزوده بر ارزش خلق‌شده‌ی کالا اعمال می‌شود. مالیاتی که بر ارزش‌افزوده لحاظ می‌شود در نهایت توسط خریدار پرداخت می‌شود و عمده‌فروشان، تولیدکنندگان و تمام افراد حاضر در زنجیره تولید هر کدام در مرحله‌ای با توجه به ارزشی که به محصول اضافه می‌کنند، موجب افزایش پلکانی این مالیات روی محصول نهایی می‌شوند.
در کل، مالیات بر ارزش افزوده به‌عنوان یک منبع مهم درآمد برای دولت‌ها عنوان می‌شود و نقش آن در کاهش وابستگی دولت‌ها به درآمد نفتی و تنوع منابع درآمدی آنها بسیار مهم است.

دلایل وضع مالیات بر ارزش افزوده:

یکی از ابزارها ی مهم در اقتصاد هر کشور مالیات است. تغییرات در  نرخ‌های مالیاتی موجب پیامدهای کوتاه‌مدت و بلندمدت در اقتصاد کشور میگردد.
افزایش یافتن در نرخ مالیات در بلند مدت، موجب کم شدن انگیزه تولید میشود و باعث کاهش سطح اشتغال، تولید و تجارت میگردد و در کوتاه‌مدت موجب رکود شده و حتی رکود را  تشدید مینماید.
از این رو استفاده نمودن از شکل های دیگر مالیات که علاوه بر افزایش درآمدهای مالیاتی در منابع عمومی دولت، اختلال و بی نظمی کمتری در نظام اقتصادی کشور ایجاد نماید، اجتناب ناپذیر میباشد.
بر همین اساس ، متناسب با رهنمودهای کلی برنامه توسعه در راستای کاهش اتکای بودجه دولت به درآمد نفت مقرر شد تا میزان درآمدهای مالیاتی کشور از طریــق وضع مالیات بر ارزش افزوده افزایش یابد. به طور کلی مالیات بر ارزش افزوده مالیات چند مرحله ای است که در مراحل تولید و توزیع و واردات کالا به شکل درصـدی از ارزش افـــزوده‌ی کالاهــــای تــــولید شده و یـــا خدمات ارائه شده از مصرف کننده‌ی کالا و خدمات اخذ میشود.مالیات بر ارزش افزوده اختلاف کمتری نسبت به مالیات‌های دیگر دارد.در بیشتر کشورهای اروپایی،خدمات آموزشی،هزینه مسکن و خدمات پزشکی شامل مالیات بر ارزش افزوده نمی شوند.

اظهارنامه ارزش افزوده چه زمانی باید تنظیم شود؟

مطابق قانون، مالیات بر ارزش افزوده یک کالا یا خدمات تولیدی باید هر سه ماه یکبار (90 روز) از طریق سامانه مربوطه تنظیم شده و مبلغ آن توسط مودی واریز شود.

وظایف مودیان مالیات بر ارزش افزوده

1- ثبت نام در سیستم مالیات بر ارزش افزوده طبق ضوابط مندرج در فراخوان های سازمان امور مالیاتی و دریافت گواهی ثبت نام.
انجام ثبت نام از طریق سایت evat.ir و مطابق شرایط و روال خاصی که توسط سازمان امور مالیاتی مشخص شده انجام می شود.
2- صدور صورتحساب در قبال عرضه کالا و خدمات مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده با رعایت موارد و نمونه اعلام شده .
3- دریافت مالیات از خریداران کالا یا خدمات در زمان عرضه کالا یا خدمات به آنان.
4- پرداخت مالیات کالاها یا خدمات دریافتی به فروشندگان یا ارائه دهندگان خدمات.
5- ثبت و نگهداری اسناد و مدارک مربوط به ارزش افزوده از جمله فاکتورها و رسیدهای مالیاتی به مدت ده سال بعد از سال مالی مربوطه.
6- به کار بردن دفاتر، صورتحساب‌ها و یا سایر وسایل و روش‌های نگهداری حساب که از طرف سازمان امور مالیاتی تعیین می گردد.
7- تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده در زمان قانونی.
8- انجام تسویه حساب مالیاتی در پایان دوره‌های مالیاتی سه ماهه حداکثر ظرف مدت پانزده روز از تاریخ انقضاء ارسال اظهارنامه.

اظهارنامه ارزش افزوده چگونه محاسبه می شود؟

به طور کلی، مالیات بر ارزش افزوده، بر اساس چهار فصل طبقه بندی می شود:
•    حساب مالیات بر ارزش افزوده خرید کالا یا خدمات
•    حساب مالیات بر ارزش افزوده فروش کالا یا خدمات
•    حساب عوارض خرید کالا یا خدمات
•    حساب عوارض فروش کالا یا خدمات
نکته: براساس ارزش کالا یا خدمات، که در صورت حساب خرید کالا تنظیم شده، مالیات بر ارزش افزوده باید پرداخت شود. بنابراین، اگر صورت حسابی وجود نداشته باشد و همچنین شواهد و مدارکی برای نشان دادن ارزش واقعی کالا یا خدمات موجود نباشد، مالیات براساس بهای روز حساب می شود.

گروه مشاوران مالی و اداری روناک

مشاوره مالیاتی رایگان از گروه مالی و اداری روناک می‌تواند شما را در مدیریت بهینه امور مالیاتی و پیشگیری از مشکلات قانونی یاری دهد. از طریق دریافت این خدمات، شما به دانش لازم برای بهینه‌سازی مالیاتی دست پیدا می‌کنید و می‌توانید با اطمینان بیشتری به فعالیت‌های مالی خود بپردازید.

با مشاوره رایگان مالیاتتو منطقی کن

برای راهنمایی و مشاوره در امور مالیاتی خود، به کارشناسان ما مراجعه کنید و از تخصص و تجربه آن‌ها بهره‌مند شوید. با اعتماد به تیم ما، می‌توانید مسائل مالیاتی خود را به بهترین شکل مدیریت کرده و پیشنهادات لازم را دریافت کنید.

تماس با ما : 
مشاوران مالی و اداری روناک
09909889913
09127989913
09903899913
09914989913