مالیات شرکت ها

Line Shape Image
Line Shape Image
مالیات شرکت ها

مالیات شرکت ها

مالیات شرکت ها | یکی از مهم‎‌ترین مسائل در مورد اشخاص حقوقی که در اداره ثبت شرکت‌ها، به ثبت رسیده‌اند مالیات بر درآمد آن‌ها است. اشخاص حقوقی باید طبق قانون مالیات‌های مستقیم بابت سودی که در طول یکسال مالیاتی کسب می‌کنند مالیات شرکت را به سازمان مالیاتی پرداخت کنند. البته شرایط و ضوابطی هم وجود دارد که اگر واجد آن‌ باشند، می‌توانند مالیات مربوطه را با نرخ کمتری محاسبه و پرداخت کنند.

گروه مشاوران مالی و اداری روناک

انواع مالیات شرکت ها

مالیات مستقیم 

مالیات مستقیم بر اساس سود خالص شرکت‌ها و پس از کسر هزینه‌های قابل قبول و معافیت‌های قانونی محاسبه و دریافت می‌شود. نرخ معمول این نوع مالیات 25 درصد است. شرکت‌ها موظفند اظهارنامه مالیاتی خود را در موعد مقرر به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند.

انواع مالیات مستقیم

مالیات بر درآمد شرکت‌ها (مالیات عملکرد) :
این نوع مالیات بر اساس سود خالص شرکت‌ها محاسبه می‌شود و نرخ آن معمولاً 25 درصد است. 
مالیات بر حقوق :
شرکت‌ها موظف به پرداخت مالیات بر حقوق کارکنان خود هستند. 
مالیات بر واردات و صادرات :
این نوع مالیات بر اساس قوانین مربوط به واردات و صادرات کالاها و خدمات محاسبه و دریافت می‌شود.

مالیات غیر مستقیم

مالیات غیرمستقیم شرکت‌ها به مالیاتی گفته می‌شود که توسط دولت بر کالاها و خدمات وضع شده و در قیمت کالا یا خدمات گنجانده می‌شود. به عبارت دیگر، مصرف‌کنندگان نهایی به جای شرکت‌ها به طور مستقیم مالیات را به دولت پرداخت می‌کنند .این نوع مالیات معمولاً هنگام خرید کالاها و خدمات از مصرف‌کننده اخذ می‌شود و تولیدکنندگان و فروشندگان آن را به دولت پرداخت می‌کنند.

انواع مالیات غیرمستقیم

مالیات بر ارزش افزوده :

این نوع مالیات در مراحل مختلف تولید و توزیع کالا و خدمات به ارزش افزوده هر مرحله اضافه می‌شود و در نهایت توسط مصرف‌کننده نهایی پرداخت می‌شود.
مالیات بر مصرف :
این نوع مالیات بر مصرف کالاها و خدمات خاصی مانند سوخت، تنباکو و الکل وضع می‌شود.
مالیات بر واردات و صادرات :
این نوع مالیات بر کالاهایی که از مرزهای کشور وارد یا صادر می‌شوند، اعمال می‌شود.
مالیات بر فروش :
این نوع مالیات در زمان فروش کالا یا خدمات به مصرف‌کننده نهایی اعمال می‌شود.

مالیات شرکت ها

همان گونه که گفته شد اشخاص حقوقی باید به میزان 25% از سودی که در یک سال به دست می‌آورند مالیات بپردازند اما برخی استثنائات وجود دارد که در زیر به آن می‌پردازیم.
•    شرکت‌های خدماتی که هدف از تاسیس آن‌ها سود نیست مثل خیریه‌ها که طبق تبصره 1 ماده 105 مالیات‌ها به طور معمول لازم نیست مالیاتی پرداخت کنند ولی اگر همین مؤسسات خیریه فعالیت سود دهی داشته باشند مثل فروش املاک یا غیره مالیات آن ها به صورت مقطوع مطابق ماده 59 ق.م.م محاسبه می گردد.
•    اگر شرکت به صورت اتحادیه‌های تعاونی ثبت شده باشد طبق تبصره 6 ماده 105 قانون مالیات مستقیم شامل تخفیف در محاسبه نرخ مالیاتی می‌باشد یعنی به جای 25% باید 18.75% از درآمد مشمول مالیات (سود) را به عنوان مالیات عملکرد بپردازد.
•    مالیات مؤسسات کشتیرانی و هواپیمایی خارجی که بابت حمل کالا، کرایه مسافر و مواردی از این قبیل از ایران عایدی داشته باشند صرفا باید به میزان 5% از کل مبلغ وجهی که در ایران و چه در مقصد و یا بین راه دریافت کرده‌اند را به عنوان مالیات عملکرد پرداخت کنند.

مالیات انواع شرکت ها

مالیات شرکت های تازه تاسیس

مهم‌ترین موضوعی که هر صاحب کسب‌وکار باید بداند این است که پس از ثبت شرکت، بدون توجه به فعالیت یا عدم فعالیت آن مجموعه، باید موسسان شرکت مالیات پرداخت کنند. به همین خاطر اغلب به کارآفرین‌ها توصیه می‌شود که در ثبت شرکت عجله نکرده و تنها پس از قطعی شدن شروع کار، فعالیت‌های ثبت شرکت را آغاز کنند. شرکت‌ های تازه تاسیس از همان ابتدای فعالیت باید تمامی مراحل تشکیل پرونده مالیاتی، پلمپ دفاتر قانونی، ارسال اظهارنامه ارزش افزوده، ارسال معاملات فصلی و ارسال اظهارنامه مالیات عملکرد را طی کنند و برای پرداخت مالیات خود اقدام کنند

شرکت های دانش بنیان

در حال حاضر شرکت‌های دانش‌بنیان از بسیاری از موارد مالیاتی معاف هستند. با این حال فرآیند اجرای معافیت مالیاتی شرکت های دانش‌بنیان با شرکت‌های دیگر تا حدودی تفاوت دارد. بر اساس ماده 22 فصل 6 آیین‌نامه قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، درآمدهای مشمول مالیات شرکت‌ها و موسسه‌های دانش بنیان از منبع قرارادها و فعالیت‌های تحقیق و توسعه، تجاری‌سازی تو همچنین تولید محصولات و خدمات دانش‌بنیان به مدت 15سال از مالیات موضوع ماده 105 قانون مالیت‌های مستقیم، معاف هستند.

گروه مشاوران مالی و اداری روناک

ماده 105 قانون مالیات‌های مستقیم درباره پرداخت 25% از سود خالص شرکت‌ها تحت عنوان مالیات صحبت می‌کند. شرکت‌های دانش‌‌بنیان از پرداخت این سود نیز معافیت دارند. البته باید در نظر داشت محصولات و خدماتی از این معافیت بهره‌مند می‌شوند که جزو مصادیق شرکت‌های دانش‌بنیان باشند. این مصادیق به‌صورت سالانه ارزیابی می‌شوند. در صورتی که سود حاصله از مجموعه از مصادیقی غیر از فعالیت‌های دان‌بنیان باشند، از این قاعده مستثنی خواهند بود و معافیت مالیاتی شرکت های دانش‌بنیان شامل حال آن‌ها نمی‌شود.

مالیات شرکت های غیرفعال

به طور کلی اگر یک شرکت هیچ گونه فعالیت اقتصادی نداشته باشد وبه اداره مالیاتی اعلام کند که غیرفعال است، مالیات شرکت های غیرفعال صفرخواهد بود. اما این به شرطی است که شرکت عدم فعالیت خود را به طور رسمی به اداره امور مالیاتی گزارش دهد و مدارک مربوطه را ارائه کند.در غیر این صورت اداره مالیات ممکن است شرکت را به پرداخت مالیات مشروط کند و درصورتی که اظهارنامه مالیاتی ارسال نشود جریمه هایی به شرکت تعلق خواهد گرفت

مالیات شرکت های منحل شده

مالیات شرکت های منحل شده در زمان انحلال با نرخ 25 درصد بر ارزش دارایی‌های شرکت محاسبه می‌شود. مسئولیت پرداخت مالیات شرکت منحل شده برعهده خود شرکت یا شخص حقوقی است. مدیر تصفیه شرکت منحل شده چه فرد باشد و چه جمع، در زمان تصفیه مسئولیت پرداخت مالیات‌های شرکت را دارند، که می‌توانند با فروش دارایی‌ها، بدهی و مالیات‌های شرکت را پرداخت کنند.

مالیات شرکت با مسئولیت محدود

مالیات شرکت با مسئولیت محدود به عهده مدیران اصلی شرکت است و هر شریک به نسبت سهم خود در شرکت مسئول پرداخت مالیات خواهد بود. همچنین، در صورت وجود بدهی مالیاتی، پرداخت آن بر عهده خود شرکت است و از اموال شرکت باید تامین شود.

مالیات شرکت سهامی خاص

شرکت‌های سهامی خاص موظف هستند  اظهارنامه مالیاتی خود را به‌صورت سالانه به سازمان امور مالیاتی و دارایی کشور ارائه دهند. درصورت پرداخت نکردن مالیات در موعد مقرر، مشمول جریمه خواهند شد. برای محاسبه دقیق مالیات این شرکت‌های سهامی، توصیه می‌شود از یک متخصص مالیاتی کمک بگیرید.

مالیات شرکت های سهامی عام

شرکت‌های سهامی عام در ایران مشمول قوانین و مقررات خاصی در زمینه مالیات هستند که به نوع فعالیت و درآمد آنها بستگی دارد.

با مشاوره رایگان مالیاتتو منطقی کن


برای راهنمایی و مشاوره در امور مالی و مالیاتی خود، به کارشناسان ما مراجعه کنید و از تخصص و تجربه آن‌ها بهره‌مند شوید. با اعتماد به تیم ما، می‌توانید مسائل مالیاتی خود را به بهترین شکل مدیریت کرده و پیشنهادات لازم را دریافت کنید.

تماس با ما :

مشاوران مالی و اداری روناک
09909889913
09127989913
09903899913
09914989913